Anasayfa Faydalı Bilgiler Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İsteyenler İçin En Kapsamlı Rehber

Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İsteyenler İçin En Kapsamlı Rehber

by emreunlu57
4,3K Görüntülenme

Hala yurt dışına arabayla çıkmanın çok zor olduğunu ya da çok fazla belgeyle uğraşılacağını düşünenler vardır. Sanılanın aksine aslında arabayla yurt dışına çıkmak oldukça kolay. Türkiye içindeki seyahatlerden bir farkı yok. Yeni tip ehliyet ve vizeniz olduğunu düşünürsek tek yapmanız gereken Yeşil Sigorta almak hepsi bu. Fakat aklınızda birçok soru olabilir bu yüzden bu yazıyı okumanızda fayda var.

Kendi aracı ile yurt dışı seyahati yapmak isteyenler için otomobil genellikle ilk tercihler arasında yer alır. Tabi bu söylediğim genellikle komşu ülkeler için geçerli. Yani Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve İran gibi. Araç ile yurt dışına çıkmanın bazı kuralları var. Bu kurallara göre hareket ederseniz çok rahat bir şekilde il değiştirir gibi yurt dışına kolaylıkla çıkabilirsiniz. Bu kuralların en önemlileri ise yeni tip ehliyet ve yeşil sigorta.

Yurt dışına araç ile çıkma deneyimini birçok kez yaşadım. Sizlerin de bu süreci kolay ve zahmetsiz tamamlayabilmeniz için tüm bilgileri detaylı bir şekilde paylaşacağım bir rehber oluşturdum. Artık yurt dışına tatile aracınızla gitmek güney bölgelere tatile gitmekten daha ucuz ve inanın daha kolay.

Aşağıda yer alan bilgilerin size ait araba ile yurt dışına çıkış yapmak için olduğunu belirtmek istiyorum. Şirket aracı, arkadaşınızın aracı vb. gibi adınıza kayıtlı olmayan araçlar için noterden vekaletname almanız gerekiyor. Eğer araç adınıza kayıtlı değil fakat araç sahibi sizinle beraber seyahat ediyorsa noterden vekaletname almanıza gerek yok.

Yurt Dışına Araç ile Çıkmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç ile yurt dışına çıkacak sürücü ve yolcuların bazı kriterleri karşılaması beklenir. Bu kriterler şöyledir:

  • Uluslararası Sürücü Belgesi ya da çipli ehliyete sahip olmak (yeni tip ehliyet- 2016 Yılından İtibaren Verilenler) Uluslararası Sürücü Belgesi ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.
  • Yeşil Sigorta çıkartmak. (Gümrük Kapısı ya da Turing’den alınabilir). Yeşil Sigorta ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.
  • Çıkacağınız ülkeye göre vize ve pasaportunuzun olması.
  • Ruhsat
  • Pasaport
  • Geçerliliği olan vize
  • Yurt dışı çıkış harcı

Yeşil Sigorta (Uluslararası Sigorta / Yeşilkart )

Yeşil Sigorta ya da diğer adıyla Uluslararası sigorta, yurt dışına araçla çıkanlar için bir zorunluluk. Olası bir kaza durumunda karşı tarafa verilen zararın karşılanması için yaptırılıyor. Bu sigorta yapıldıktan sonra bu evrakın tüm seyahatiniz boyunca yanınızda olması gerekiyor. Turing ofislerinden uluslararası sigorta yapılabilirsiniz. Ben her yurt dışına araçla çıkış öncesi Yeşil Sigortamı Seyrantepe’deki Turing ofisinden yaptırmıştım. Ofise ulaştıktan sonra sigortayı alıp çıkmam 10 dk kadar sürdü. İsterseniz gümrük kapılarından da yeşil sigorta alabilirsiniz fakat tamamen zaman kaybı.

Uluslararası sigortayı çıkartabilmek için Araç Ruhsatı ve Geçerli Trafik Sigortası Fotokopisi gerekiyor.

Yeşil Sigorta en az 15 günlük yapılıyor ve 15 günlük uluslararası sigorta otomobil için 47,25 Euro. Seyahat sürelerine göre güncel fiyatlar ve farklı taşıt tipleri için Turing’in sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi Yeşil Sigorta karşı tarafın zararını karşılamak amacıyla yaptırılıyor. Kendi aracınızdaki zararlar için mevcut kasko poliçenize ek yurt dışı kapsamı ekletebilirsiniz.

Yeşil Sigorta çin tüm detayları bu yazımdan okuyabilirsiniz.

Uluslararası Geçerliliği Olan Ehliyet

Eskiden Uluslararası Ehliyet almak gerekiyordu. Bu hem maliyetli hem de her yıl yenilemeyi gerektiren bir uygulamaydı, ancak bu uygulamaya artık gerek kalmadı.

2016 senesinden itibaren güncellemiş olduğunuz ehliyetler yani yeni tip çipli ehliyetler yurt dışına çıkış için geçerli. Eğer hala eski tip ehliyet kullanıyorsanız Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alarak yenileyebilirsiniz. (2018 yılında ehliyet işlemleri Nüfus Müdürlüğüne geçti.)  Küçük bir hatırlatma, yeni çipli ehliyetlere geçiş için verilmiş olan son tarih 2020 sonu. Bu sebeple yurt dışına çıkmayacak dahi olsanız yenilemenizde fayda var ki 2022 itibariyle hala eski ehliyet kullanan kalmamıştır diye düşünüyorum.:)

Ruhsat

Aracınızın ruhsatını gümrük kapılarından çıkarken kontrol ve kayıt ediyorlar. Bu sebeple yanınıza almayı unutmayın. En önemli belge aracımızın ruhsatı, tabi ruhsat sahibi de araçta olmalı. 

Eğer başka birisinin arabasıyla ya da şirket aracıyla yurtdışına çıkmak isterseniz, noter onaylı vekaletname almanız gerekiyor ve bu bizim en önemli 2. belgemiz olur.

Pasaport ve Vize

“Tabiki de pasaport gerekiyor” Sınır kapılarından pasaportsuz geçtiğimiz ülke yok gibi. Gürcistan hariç. Çıkış yaptığınız ülkeye göre geçerli vizenizin olması gerekiyor.

Yurt Dışı Çıkış Harcı

Unutmadan yurtdışı çıkış harç pulunu da belirtelim. Yurt dışı çıkış harç pulunu sınır kapılarından alabileceğiniz gibi devlet bankalarından da dekont olarak alabilirsiniz. Yurt dışı çıkış harç pulu 2022 fiyatı 150 Türk Lirası.

Türkiye’den Aracımla Hangi Ülkelere Gidebilirim?

Türkiye’den özel aracınız ile ilgili ülkelere ait vizeleriniz varsa istediğiniz ülkeye seyahat edebilirsiniz. Fakat hem çok uzun yol gitmek istemiyorsanız hem de farklı bir ülke görmek isterseniz Türkiye’den arabayla gidilebilecek ülkeler listesi aşağıda;

  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Gürcistan
  • Azerbaycan
  • İran
  • Irak
  • Suriye

Bu ülkeler Türkiye’ye sınır kapısı bulunan arabayla gidilebilecek ülkeler. Elbette Yunanistan ve Bulgaristan Avrupa Birliği ülkeleri olduğu için Schengen vizesini şart. Gürcistan ise hem vize hem pasaport istememesi açısından kolaylıkla gidebileceğiniz bir ülke.

Türkiye’den Yunanistan-Bulgaristan ve Gürcistan’a geçiş yapabileceğiniz sınır kapıları

  • Yunanistan gümrük kapısı, Pazarkule
  • Yunanistan gümrük kapısı, İspala
  • Bulgaristan gümrük kapısı, Kapıkule
  • Bulgaristan gümrük kapısı, Hamzabeyli
  • Bulgaristan gümrük kapısı, Dereköy
  • Gürcistan gümrük kapısı, Türkgözü
  • Gürcistan gümrük kapısı, Aktaş
  • Gürcistan gümrük kapısı, Sarp

Yunanistan’a Arabayla Nasıl Giderim?

Türkiye’den Yunanistan’a arabayla gitmek için İpsala ya da Pazarkule sınır kapılarını kullanabilirsiniz. Yunanistan’a geçmişken yakın yerlere de gitmek ve şöyle bir tur yapmak isterseniz Kuzey Makedonya veya Arnavutluk’u da tavsiye ederim. Yunanistan’ın Arnavutluk ile sınır kapısı Kakkavia, Kuzey Makedonya ile sınır kapısı ise Evzoni. Bu sınır kapılarını kullanabilirsiniz.

Arabayla Yunanistan’a geçtikten sonra sizi ilk olarak Alexandroupoli (Dedeağaç), Kavala, Thassos Adası, Samothraki, Metamorfosis ve Selanik gibi şehirler karşılayacak. İstanbul’dan Selanik yaklaşık 5-6 saat sürüyor.

Bulgaristan’a Arabayla Nasıl Giderim?

Türkiye’den Bulgaristan oldukça yakın. Sınır kapısına ulaştıktan sonra yaklaşık 1-2 saat içinde ülkeye giriş yapabilirsiniz. İstanbul’dan yaklaşık 540 km uzaklıkta olan Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya Edirne sınırında bulunan Kapıkule gümrük kapısından geçerek ulaşabilirsiniz. Gümrük kapısından geçebilmek için Bulgar vizesi veya Schengen vizesine ihtiyaç vardır. Bulgaristan’a Schengen vizesi haricinde kapıdan Bulgar vizesi alarak da geçebilirsiniz.

Gürcistan’a Arabayla Nasıl Giderim?

Gürcistan için birçok farklı sınır kapısı bulunuyor. Eğer Gürcistan’da rotanız Batum olacaksa; Artvin, Trabzon ve Rize’den Batum oldukça yakın mesafededir. Artvin merkezden Batum merkeze 75 kilometre.

Normalde 1 saat 45 dakikalık mesafe ama gümrük kuyrukları süreyi uzatıyor. Trabzon merkezden Batum merkeze 206 kilometre (2 saat 40 dakika). Rize merkezden de Batum merkeze 127 kilometre yaklaşık 1 saat 44 dakikalık bir süre alıyor.

You may also like

İster Yorum Yap İster Soru Sor:)