Schengen vize başvurusu özellikle bizler için oldukça bürokratik süreçlere ve gergin bir bekleyiş sürecine sahip. Elbette bu süreç sonunda herkesin vize başvurusu kabul edilmez. Başvuru için o kadar hazırlandıktan sonra Schengen vizeniz reddedilmişse veya Schengen vizenizin reddedilmesinden endişe duyuyorsanız, Schengen vize başvurularının muhtemel red sebeplerini öğrenmek, Schengen vize reddinden kaçınmanın yollarını ve Schengen vize red mektubu alırsanız ne yapmanız gerektiği hakkında sizi bu yazımda elimden geldiğince bilgilendireceğim. Ve eğer başvurusuna red damgası almış biriyseniz korkmayın! Schengen vizesine nasıl itiraz edeceğinizi ve itiraz sürecini öğreneceksiniz.
Güvenlik sebebiyle Schengen vizesinin reddi
- Vize yetkilileri çok küçük de olsa bir güvenlik riski taşıdığınızı düşünürlerse Schengen vize başvurunuzu reddederler.
- Bu bağlamda güvenli riski, bir Schengen üyesi devletindeki kişilere veya mülkiyete karşı muhtemel risk taşıyan kişilere denir.
- Adli geçmişinizin olup olmadığını öğrenmek için size ait bilgiler bir güvenlik veri tabanından geçirilir. Eğer daha önce bir suça karışmışsanız, bu suç Schengen bölgesinin dışında işlenmiş olsa bile, Schengen vize başvurunuz tehlikeye girebilir.
- Schengen vize görüşmenizde, daha önce bir terör örgütünün üyesi olup olmadığınız sorulabilir. Daha önce bir terör örgütüyle ilişiğiniz olmuşsa ya da şiddet içeren bir siyasi faaliyet geçmişiniz varsa, dürüstçe cevap vermeniz tavsiye edilir çünkü yalan söylemek, başvurunuzun reddine sebep olacaktır.
- Herhangi bir terör faaliyetine karışmışsanız (ya da karıştığınızdan şüpheleniyorsa), başvurunuz büyük ihtimalle reddedilecektir.
Mali sebeplerle Schengen vizesinin reddi
- Vize yetkilileri Schengen bölgesindeki seyahat ve geçim masraflarınızı karşılayabileceğinizi düşünmezlerse, Schengen vize başvurunuz reddedilir.
- Vize başvurunuzun onaylanması için yemek, barınma, seyahat ve yolculukla birlikte gelen diğer tüm masrafları sorunsuz şekilde karşılayabileceğinizi kanıtlamanız istenir.
- Bu sebeple, Schengen vizesine başvuran kişilerin, başvuru formlarında aylık maaş bordrosu, banka ekstresi, kira sözleşmesi ve maaş ve birikimlerini gösteren buna benzer belge ve dosyaları sunmaları gerekir.
- Seyahatinizde gerekli olan para miktarının bir kısmı, yaşayacağınız ülkedeki geçim masraflarına göre belirlenecektir. Genelde konsolosluklar, kendi ülkelerine özel bir günlük geçim masraf oranı hesaplar ve sizden de bu masrafı karşılayabilmeniz beklenir.
- Mesela Fransa, Estonya’ya göre daha pahalı bir ülkedir. Bu yüzden Estonya değil de Fransa’ya gidecekseniz, elinizde daha fazla para olması gerekecektir.
- Ayrıca konsolosluk yetkilileri tahmini geçim masraflarınızı nerede kalacağınız ve Schengen bölgesinde ne yapacağınız gibi önemli başvuru sorularına verdiğiniz cevaplara göre de belirler. Örneğin, Schengen bölgesinde bulunacağınız süre boyunca bir arkadaşınızın evinde kalacaksanız, harcayacağınız para muhtemelen her gün otelde kalan birine göre daha az olacaktır.
- Benzer şekilde, turizm amacıyla seyahat eden kişilerin, iş amacıyla seyahat eden kişilere göre daha fazla para kaynağına sahip olmaları beklenebilir.
- Eğer yapmayı planladığınız seyahat için yeteri kadar paranız olmadığı düşünülürse, vize başvurunuz büyük ihtimalle reddedilecektir.
Schengen bölgesinden dönüş için yeteri kadar kanıt olmaması
- Vize sürenizi aşacağınıza inanırlarsa (vizenin geçerlilik süresi bitse bile Schengen bölgesinde kalmaya devam etme gibi), Schengen vizeniz reddedilecektir.
- Vize başvurunuzun onaylanması için vize süreniz bitmeden önce Schengen bölgesinden çıkacağınıza dair yeteri kadar ispat sunmanız gerekir.
- Başvurunuzda dönüş ispatı sunmanın ana yollarından bir tanesi, ülkenize dönmeniz için önemli sebeplere sahip olduğunuz bilgisini güçlü bir şekilde aktarmaktır.
- Aile (özellikle de eş ve çocuklar), mal varlığı ve Schengen bölgesi dışındaki stabil/önemli bir iş gibi sebeplerin her biri, dönüşünüz için sağlam kanıtlardır. Hepsi birlikte olduğunda, bu kanıt daha da güçlü bir hâle gelir.
- Schengen bölgesi dışında aile, arkadaş, iş ve başka tür bağlılıklara sahip olmayan kişilerin, 90 günlük vize sürelerinden sonra bile Schengen bölgesinde kalma ve hatta sığınma talebinde bulunma ihtimali daha fazla görülür.
- Dönüş ispatı aynı zamanda Schengen bölgesinin dışındaki (iade edilebilir) biletlerle, somut bir seyahat programı göstererek ve neden belirli bir tarihte dönmenizin gerekeceğine dair inandırıcı sebepler sunarak da yapılabilir.
- Mesela Schengen bölgesi seyahatinizden sonra belirli bir tarihte üniversitedeki okul döneminiz başlayacaksa, bu dönüşünüze dair iyi bir kanıt olacaktır.
- Schengen bölgesinin dışında sizi ülkenize bağlayacak herhangi bir şey olmadığına karar verirse (ülkenizde önem verdiğiniz bir aile, sosyal yaşam ya da profesyonel imkânlar olmaması gibi), izin verilen süreden daha fazla kalacağınız düşünülüp vize başvurunuz reddedilebilir.
Schengen vize başvurusunda yalan söylemek
- Başvurunuzun herhangi bir kısmında yalan söylediğiniz fark edilirse, Schengen vizeniz reddedilir.
- Başvurunuzun kabul edilmesi için başvurunuzda doğru olmayan hiç bir beyan bulunmaması gerekir.
- Sahip olduğunuz para miktarı, seyahatinizde nereye gitmeyi planladığınız ve Schengen bölgesinde kimi tanıdığınız gibi bilgileri açıkça aktarmanız gerekir.
- Başvurunuzu inceleyen kişiler, sunduğunuz bilgileri iki kere kontrol edecektir. Buna, referans olarak kullandığınız kişileri aramak da dahildir.
- Başvurunuzda birtakım bilgileri abartmak ya da yanlış bilgi vermek cezbedici olsa da bu yalanlar çoğu zaman fark edilir ve başvurunun reddedilmesine neden olur.
Eksik belgeler
- Schengen vize başvurusunda çok sayıda zorunlu ve ek belge sunulması gerekir. Bunların herhangi birini unutursanız ya da sunmazsanız vize başvurunuz reddedilebilir,
- Örneğin, seyahat sağlık sigortası veya benzer gerekli herhangi bir belgeyi sunmazsanız, başvurunuza red cevabı alabilirsiniz.
- Gerekli bütün belgeleri sunduğunuz halde bu belgelerin bazıları ya da bir tanesi bile anlaşılır olmayan bir bilgi içeriyorsa, bu durum başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir.
Özetle Vize başvurusu red nedenleri şunlar olabilir:
- Konsolosluğun kişinin kendi ülkesine geri döneceğine dair yeterince ikna olmaması,
- Seyahat süresince konaklama veya ulaşım garantisinin sunulamaması,
- Sosyal güvencenin olup olmaması ve çalışma durumunun karara olumsuz etki etmesi,
- Sabit gelir olduğunun kanıtlanamaması,
- Güncel banka hesap hareketlerinin sunulmaması,
- Geçmiş dönemlerdeki seyahatlerde olumsuz olaylar yaşanması,
- Evraklarda yalan beyan veya hatalı bilgilerin sunulması,
- Daha önce yurt dışına giden ve dönmeyen akrabaların olması,
- Başvuru sahibinin pasaportunda bamlanmış ülkeler olması,
- Geçmiş dönemlerde vizenin reddedilmesi.
Schengen vize başvuru ücretinin ödenmemesi
- Schengen vize ücretini ödemeden, Schengen vize başvurunuzun işleme koyulmayacağını lütfen unutmayın.
- Schengen vizesinin standart fiyatı 80 Euro’dur.
Schengen Vizesi Reddi Nedir? Sonrasında Tekrar Başvuru Yapılır mı?
- Vize reddi almış kişiler tekrar vize başvurusunda bulunabilir, Konsolosluğun yeni vize başvurusu yapabilmek için bazı istisnai durumlar hariç başvuru sahibine herhangi bir kısıtlama getirmez.
- Vize red mektuplarının son bölümünü dikkatlice okuduğunuz zaman Red gerekçelerini ortadan kaldırarak yeni vize başvurusunda bulunulabileceğini veya İdari mahkemeleri itirazlar yapılabileceğini belirtmektedir.
- Schengen vize başvurunuz red damgası almışsa, bu karara itiraz etme hakkınız vardır.
- İtiraz sürecinin bazı kısımları ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de temel itiraz süreci hepsinde aynıdır: Eğer ilk başvurunuz reddedilirse, red kararına nasıl itiraz edebileceğiniz hakkında her ülkeye göre değişebilen temel bilgilerin bulunduğu bir Schengen vize red mektubu alacaksınız.
- Red kararınıza itiraz etmek için; red mektubunda belirtilen adrese, yetkililerin neden yanlış bir karar verdiğini düşündüğünüzü anlatan bir mektup göndermeniz gerekir.
- Schengen vize itirazının işlem süreci genelde 60 günden kısa sürse de başvurunuza göre bu süre değişebilir.
Not:
- Vize redleri içinde Schengen vize başvuruları en yaygın karşılaşılan vize redleridir. Schengen konsolosluklarının reddetmiş oldukları vize başvuruları için bir açıklamaya yapma zorunluluğu bulunmaz.
- Ancak Konsolosluklar vize redleri için 26 üye ülkenin ortak olarak belirlediği anonim bir red mektubu paylaşırlar. Bu red mektubu vize başvuru sahibinin durumunu spesifik olarak temsil etmez ve daha çok genel-geçer gerekçelerle bilgiler verilir.
- Vize reddi sonrası yeni başvuru için eklenmesi gereken belirli bir süre yoktur. Vize başvuru sahipleri Konsoloslukların belirttiği vize red koşullarını ne kadar sürede ortadan kaldırabilirse o zaman yeni vize başvurusunda bulunabilir ancak bu süreyi belirleyecek olan Konsolosluklar değil vize başvuru sahibinin kendisidir.
- Schengen vize reddi sonrası yeni başvuru için beklenmesi gereken 6 ay veya 5 yıl gibi kaynağı belli olmayan bilgilere inanmayın
Vize Reddi İtiraz Dilekçesi Kaç Günde Sonuçlanır?
Vize reddi itiraz dilekçesinin sonuçlanma süresi Konsoloslukların yoğunluk dönemlerine bağlı olarak değişebilir. Ortalama sonuçlanması süresi, 1-1,5 aylık zaman diliminde olmaktadır. Vize red kararı çıkmasından itibaren en geç 1 ay içerisinde başvuru sahibinin itiraz etmesi gerekir. Sürenin aşılması halinde vize reddine itiraz yapılamamaktadır. Konsolosluklar, vize reddi itiraz dilekçelerine cevap vermek için 3 ay süreye sahiptir.
En geç 3 ay içerisinde itiraz dilekçeleri sonuca bağlanmaktadır. Dilekçeyle itiraz başvurusu yapmak birkaç aylık bir zaman dilimine mal olacağından genellikle yeniden başvuru gerçekleştirilir. Seyahat planlamasını yapmış ve erteleyemeyecek kişiler için beklemek sorun oluşturacağından aynı işlem adımlarıyla yeni başvuru yapılmaktadır. Vize reddi alarak yeniden başvuru yapacakların harç ücretlerini tekrar ödemeleri zorunludur.
Vize Başvurusunun Reddedilmemesi İçin Ne Yapmalıyım?
Vize başvuru sürecinde pek çok noktaya dikkat edilerek işlem yapılması gerekmektedir. Bütün detayların inceleneceği göz önünde bulundurularak başvuru dosyaları buna göre hazırlanmalıdır. Vize başvurusunun reddedilmemesi için dikkat edilecek noktaları aşağıda belirttim;
- Ülkelerin vize başvurusunda hangi evrakları istediğinin detaylı olarak kontrol edilmesi gerekir. Sunulan tüm evrakların güncel olması ve doğruyu yansıtması önemlidir.
- Vize başvurusu yapılırken seyahat edilecek ülkeye dair konaklama ve uçak bileti rezervasyonları sunulmalıdır. Kimi ülke için rezervasyon yaptırmak yeterli olurken bazılarında satın alınmış olması gerekir. Rezervasyon dökümanları başvuru dosyasında mutlaka bulunmalıdır.
- Finansal durumu kanıtlayıcı evrakların eksiksiz olarak sunulması gerekir. Banka hesabında masrafların karşılanacağını garanti edecek tutarda paranın bulunması önemlidir. Çalışmayan veya öğrenci olan kişilerin ise sponsor belgelerini sunmaları gerekmektedir. Öğrenci olan kişilerden öğrenci belgelerini temin etmeleri istenir.
- Schengen vizesi, AB ülkelerine giriş yapabilmeyi olanaklı kılan bir vizedir. Fakat ilk giriş yapılacak ülke üzerinden Schengen vizesinin alınmış olması önemlidir. O anki vize için herhangi bir sorun oluşturmasa bile gelecek vize başvurularını olumsuz etkileme ihtimali bulunur.
- Konsolosluklar için kişinin belirli bir süre düzenli işte çalışıyor olması önemlidir. Yeni işe girdikten sonra hemen vize başvurusunda bulunmak şüphe uyandırıcı bir durum olabilir. Bu nedenle çalışılan iş yerinde minimum 5-6 ay süreli bulunulması tavsiye edilir.