Öncelikle bu yazımdan da Green Card ile ilgili bilmeniz gerken her şeyi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri’nin her sene çekiliş yoluyla 55.000 kişiye verdiği sınırsız oturma ve çalışma iznine verilen isimdir ve Diversity Visa (çeşitlilik vizesi) olarak geçer. Bu çekiliş sonucunda verilen kartın renginden dolayı bu çekilişe Green Card (yeşil kart) denmektedir. Genel olarak DV 2024 için de şu şekilde işleyecektir;
Green Card Başvuru Süreci Adım Adım
Bir çok defa farklı mecralarda gördüğünüz Green Card başvurusu ile ilgili bilgileri kısa bir özet şeklinde anlatmaya çalıştım. Green Card için tek ve resmi başvuru adresi https://dvprogram.state.gov bu sitedir. HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDEMEDEN başvurunuzu yapıyorsunuz. Green Card başvuru süreci için sizden ücret isteyenlerden kesinlikle uzak durun.
- Öncelikle Green Card başvuru formunu doldururken dikkat edilmesi gereken en önemli şey türkçe karakter kullanmamak. Başvuru dosyaları Amerika Kentucky’de incelencek ve Türkçe karakter kullanmak hiç tahmin etmeyeceğiniz sorunlar yaratabilir. Bilgilerinizi doğru bir şekilde anlayamayabilirler.
- Green Card başvurunuzu yaparken web tarayıcınızı Türkçe’ye çevirerek doldurmayın. Çok ciddi hatalar oluyor. Girdiğiniz bilgiler de Türkçe’ye çevrilebiliyor. 2 tarayıcı açın birisi İngilizce orijinal form olsun. Diğerini Türkçe yapıp tercümelere bakıp orijinal forma girişleri yapıp gönderin.
- Bu sene pasaport zorunluluğu kaldırıldı. Tüm işlemlere Pasaportsuz olarak devam edebilirsiniz. Pasaport yerine kimlik kartınız buradaki kılavuzunuz olacak ve üzerindeki bilgileri doğru girmeniz gereken kılavuz kimlik olacak.
- Eğer adınız “Şahin Göktürk” ise bu ismi “Sahin Gokturk“ olarak gireceksiniz. Eğer başka isminiz yok ise “No Middle Name” kutusuna tıklamanız gerekiyor. Diğer aşama görselde gördüğünüz gibi Ay / Gün / Yıl dizilimi şeklinde olacak buna dikkat etmelisiniz. Türkiye’de genelde Gün/ Ay / Yıl dizilimi kullanılır.
5. Yukarıdaki görselde gördüğünüz “Enter Birth City” seçeneğine “doğduğunuz yeri” yazınız. Pasaportunuzda veya kimliğinizde neresi yazıyorsa il veya ilçe farketmez.
İstanbul’sa İstanbul, Sarıyer’se Sarıyer yazınız. Eğer doğum yeriniz bilinmiyorsa “Birth City Unknow” seçeneğine tıklayınız.
6. Fotoğrafınızı yüklerken bilgisayarınıza kaydettiğiniz fotoğraf isminde Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin. Türkçe karakterler bazı sıkıntılar doğurabilir ve okunmayabilir. Adres kısmını doğru girmenizde fayda var fakat size posta yoluyla herhangi bir şey göndermeyecekler.
7. Fotoğraf ölçüsü 600×600 olmalı ve mümkünse 100KB’den küçük olmalı. Fotoğrafınızın boyutu daha büyük olursa hata alabilirsiniz ve sizi çok uğraştırabilir. Şuradan ( http://compressjpeg.com ) fotoğrafı istenilen ölçülere ve KB’a getirebilirsiniz.
8. En önemli aşamalardan birisi E-Mail adresinin doğruluğu. Zaten doğruluğu soruluyor yani 2 defa girmeniz isteniyor. Önemli Not: Eşiniz varsa eşiniz üzerinden de başvuru yaparak şansınızı artırabilirsiniz bu durumda mutlaka ayrı e-mail kullanın.
9. En çok karıştırılan kısımlardan birisi eğitim düzeyi seçeneği. Bu alan için aşağıdaki görselden yaralanabilirsiniz. BU Green Card başvurusu yapabilmeniz için en az lise mezunu olmanız gerekiyor.
10. Lise mezunu değilseniz bazı sertifikalarınız olmalı. Sertifikalarınız için ( http://onetonline.org ) sitesine gidip, ‘Find Occupations‘ seçeneği altından “Job Zone”a tıklayın ve ‘All Job Zone’ seçeneğini seçin. Mesleklerin SVP puanı 7 ve üzerindeyse başvuru yapabilirsiniz.
11. Evlilik durumunuz önemli; girdiğiniz bilgilerle birlikte sonraki sayfalarda eşinizin de bilgilerini gireceksiniz. Burada seçenekleri doğru seçmeye oldukça özen göstermelisiniz. Divorced (boşanmış), Widowed (dul), Legally Seperated (yasal olarak boşanmış).
12. Çocuklar kısmında 21 yaş altında evlenmemiş çocuk bilgisi girebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı daha büyükse bu bilgiyi girmek zorunda değilsiniz. Eğer çocuğunuz Green Card ve Abd vatandaşıysa da bu bilgileri girmeyin. Daha sonra önce eşinizin sonra da çocuğunuza ait bilgileri gireceksiniz.
13. Bazen ilk sayfada çok beklediğinizde aşağıdaki görseldeki gibi hata alabilirsiniz. Panik yapmaya gerek yok başa dönüp tüm bilgileri hızlıca doldurup devam edebilirsiniz. Tüm bilgileri doğru girip kontrol ettikten sonra SUBMIT diyerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
14. Başvurunuzu tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz. Buradaki “Confirmation Number”ı kesinlikle kaydediniz. İlerleyen zamanlarda başvuru sonucuna bu başvuru numarası ile bakacaksınız. Bu başvuru numarasını kesinlikle kaydedin.
15. E tabi iş burada bitmiyor; ‘Confirmation Number’ ile 6 Mayıs 2023 ile 30 Eylül 2024 aralığında; uygunluğunuzu kontrol etmek için http://dvprogram.state.gov/ESC adresine girerek çekiliş sonucunu öğrenebilirsiniz.