Anasayfa ÜlkelerAlmanya Almanya Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

Almanya Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

by emreunlu57
3,6K Görüntülenme

Almanya hakkında daha önce belki de hiç duymadığınız ilginç bilgilere şaşırabilirsiniz. Avrupa Birliği’nin en kalabalık ülkesi olan Almanya, dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahiptir. Disiplinliği ve çalışkanlığıyla ünlü olan Almanya düşündüğünüzden daha ilginç özelliklere sahip bir ülkedir. Muhtemelen daha önce hiç duymadığınız en ilginç Almanya gerçeklerinin bu uzun listesini okumaya başlayalım.

  • Almanya’da 2.100 kadar kale vardır.
  • Berlin, Avrupa’nın en büyük tren istasyonuna sahiptir.
  • Berlin, Fransa’nın başkenti Paris’ten tam dokuz kat daha büyük bir şehirdir.
  • Almanca ‘Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft’ kelimesi 79 harf uzunluğundadır ve dünyada en uzun yayınlanan kelimedir.
  • Almanya’da 300’den fazla ekmek çeşidi bulunmaktadır.
  • Almanca, dünyada en yaygın olarak öğretilen üçüncü dildir.
  • Almanya’da 100’den fazla sosis çeşidi bulunmaktadır.
  • Almanya, dünyanın en büyük ikinci bira tüketicisidir.
  • Almanya’daki otoyolların %65’inde hız sınırı yoktur
  • Almanya’da yaklaşık 1500 çeşit farklı bira bulunmaktadır.
  • .Üniversite okumak  Almanya’daki herkes için ücretsizdir. Hatta Alman olmayanlar bile bu imkandan yararlanabilirler.
Almanya’da yaklaşık 1500 çeşit farklı bira bulunmaktadır.

Avrupa Birliği’nin nüfusu en kalabalık üye ülkesidir.

Almanya 82 milyonluk bir nüfusa sahip. Bu, Almanya’yı tüm AB nüfusunun % 15’ini temsil eden en yüksek nüfusa sahip Avrupa Birliği üye devleti yapıyor. Ülkenin yıllık nüfus artış hızı ortalama 430.074 olarak tahmin edilmektedir, bu da yaklaşık% 0.5’dir. Almanya’yı 67 milyonluk nüfusla Fransa, Fransa’nın ardından ise 65 milyonluk nüfusuyla İngiltere takip ediyor.

Dünyadaki en popüler ikinci göçmen destinasyonudur.

44 milyonluk göçmen nüfusa sahip Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Almanya, nüfusunun 12 milyonunu yabancı ülkelerden gelenler oluşturuyor. Rakam, küresel göçmen nüfusunun % 4,9’unu oluşturuyor. Göçmenlerin çoğunluğu Avrupa’nın diğer ülkelerinden geliyor. Vatandaşlarının % 13’ü Almanya’da ikamet eden ülke ise Türkiye’dir. 

Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisidir.

Almanya’nın GSYİH’sı 3.4 trilyon dolar değerindedir ve dünyanın en büyük dördüncü ekonomisidir. Dünya ekonomisinin% 4,5’ini oluşturur. Almanya, Avrupa’nın en fazla sanayisi olan ülkesidir ve ihracat açısından küresel olarak ikinci sırada yer almaktadır. Zengin bir millettir ve Euro’nun gücünü kontrol eder. Almanya’nın borçlanmanın aksine kendine güvenme vurgusu, başarısının arkasındaki nedenlerden biridir. Aynı zamanda çok iyi iş yasalarına sahiptir, bu nedenle iş piyasası güçlü bir işgücü ile istikrarlıdır.

Nobel Ödülü’ne şimdiye kadar 106 defa Alman’lar kazandı.

Almanya, 106 Nobel ödülü ile dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Bu ödüllerin 24’ü Fizik ve Kimya alanında verilmiştir. Ünlü Alman bilim adamı Albert Einstein, fotoelektrik etki kanunlarını keşfettiği dönüm noktası niteliğindeki keşfi nedeniyle 1921’de Nobel Ödülü’nü kazandı.

Fizik alanında ise ilk ödülü, 1895’te X-Ray’i keşfeden Wilhelm Röntgen almıştır. Difteri serumunu keşfeden Alman Emil Von Behring de aynı yıl ilk ilaç ödülünü aldı.

Alman restoranları, Fransa’dan sonra en yüksek ikinci Michelin yıldızı ödülüne sahiptir.

Michelin yıldızları, örnek niteliğindeki mutfak becerileri ve kaliteli yemekler için restoranlara verilen bir kalite standardı niteliğindedir. Avrupa’da, en fazla Michelin yıldızlı restorana sahip olan Fransa’yı, Michelin yıldızlı toplam 290 restoranı ile Almanya izlemektedir.

241 Alman restoranı bir Michelin yıldızına sahiptir, 39 restoran 2 yıldızla ödüllendirilirken, 10 restoranı enfes yemek deneyimleri için 3 yıldız derecesine sahiptir. Almanya’da en çok Michelin yıldız ödülüne sahip şehir, 19 restoran için toplam 26 yıldızla Berlin’dir.

Alman bira saflık düzenlemeleri 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Almanya, birasını ciddiye alan bir ülke. Dünyaca ünlü Pilsner markası, Bavyera menşeili bir ürünüdür. Almanya, bira yapımında, 1516’da resmi olarak yayınlanan bir bira saflığı yasasını kabul ediyor. Kanun, biranın yalnızca su, arpa ve şerbetçi otundan yapılması gerektiğini belirtir. Bira üretimindeki önemi keşfedildikten sonra maya da listeye eklendi. Yasa başlangıçta Bavyera’daki bira üretimini yönetmeyi amaçlıyordu ancak diğer Alman eyaletleri de bunu kabul etti ve 1906’da resmi olarak ulusal bir yasa haline getirildi.

Oktoberfest

Dünyanın ilk dergisi 1663 yılında Almanya’da yayınlandı.

Dünyada basılan ilk derginin adı “Erbauliche Monaths Unterredungen” idi ve İngilizceye çevrildiğinde “Aylık Baskıları Düzenlemek” anlamına geliyordu. İlk olarak 1663 yılında, Johann Rist olarak bilinen Hamburglu bir şair ve ilahiyatçı tarafından yayınlandı. Dergi, edebiyat ve felsefe etrafında dönen konuları tartıştı. 1668 yılına kadar yayınlandı ve aynı on yılda ve yıllar içinde diğer dergilerin yayınlanma hızını belirledi. Bugün, Rist sayesinde dünyanın her yerinde bulunabilecek binlerce farklı süreli yayın var.

Almanya 6000’den fazla müzeye ev sahipliği yapmaktadır.

Almanya, diğerlerinin yanı sıra sanat müzeleri, etnoloji müzeleri, tarihi müzeler, müzik odaklı müzeler gibi çok çeşitli müzelere sahiptir. Toplamda, ülkede yaklaşık 6000 müze var ve sayı her yıl artıyor. Berlin’deki Yeni Ulusal Galeri, birçok kişi tarafından dünyanın en güzel müzesi olarak tanımlanıyor ve yaygın olarak Cam Tapınağı olarak anılıyor. Ülkenin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri, Berlin’deki unutulmaz Yahudi Müzesi.

Yaz Saati uygulamasını Dünyada İlk Uygulayan ülke Almanya’dır

30 Nisan 1916’da yaz saati uygulamasını ilk kabul eden ülke Almanya’ydı ve bunun nedeni de oldukça ilginç. Almanya, fabrikalarında 1. Dünya Savaşı için silah ve bomba üretmek amacıyla ihtiyaç duyduğu yakıtı muhafaza etmek istedi. Bu sebeple, 30 Nisan 1916’da saatin ibrelerini sonraki Ekim’e kadar bir saat ilerleterek saat 23:00’da gün ışığından tasarruf etmeye başladı.  Böylelikle askeri operasyonlarda kullanılan bombaları yapmak için daha fazla gün ışığı ve daha verimli saatler elde ettiler.

Almanya’da hapishaneden kaçmak kanunen cezalandırılmaz

Alman hukuku, özgür olmanın temel bir insani içgüdüsü olduğunu ve bu nedenle mahkumların hapishaneden kaçma hakkına sahip olduğunu savunuyor. Bununla birlikte, kaçışlar nadiren cezasız kalmaktadır. Çünkü mahpuslar, mülke zarar verirlerse veya kaçışlarında herhangi bir kişiye fiziksel zarar verirlerse sorumlu tutulurlar.

Fanta, İkinci Dünya Savaşı’nın bir sonucu olarak Almanya’da doğdu

Coca-Cola şurubunun Almanya’ya ithal edilmesini engelleyen bir ticaret ambargosu nedeniyle, ülkedeki Coca-Cola başkanı mevcut arta kalanları kullanarak pazar için yerli bir ürün yaratmaya karar verdi; örneğin peynir altı suyu ve elma posası gibi ürünler. Bu şekilde Fanta yaratıldı ve oldukça popüler oldu. Orijinal Alman Fanta’sı sarı bir renge sahipti ve bugünkü Fanta Orange’dan farklı bir tadı vardı; kullanılan malzemelere bağlı olarak, savaş sırasında lezzet değişirdi.

Fanta‘ ismi çalışanlar arasında yapılan bir içecek isim yarışmasında seçildi. Coca Cola Almanya Fabrika yöneticisi Keith, Fantasie‘lerinin (Almanca hayal gücü anlamına geliyor) çılgınca koşmasına izin vermelerini söyledi. Satıcı Joe Knipp bunu duyunca Fanta adını düşündü. Savaştan sonra Fanta, Coca-Cola tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildi ve 1960 yılında ticari markayı satın aldılar. Fanta, Coca-Cola Şirketi’nin en eski ikinci markasıdır.

Dünyaca Ünlü Buluşların Ülkesi

Almanya hakkında ilginç bilgiler içerisinde ülkenin otomobilden aspirine, prefabrik evlerden jelibon şekerlemelerine, Noel ağacından telli defterlere kadar çok sayıda buluşlarından bahsetmeden olmazdı. Bunlar arasında en bilinenleri şu şekildedir;

  • Alman mucit Karlheinz Brandenburg, müzik dünyasında devrime yol açan ve müzik dosyalarını sıkıştırarak taşınabilir hale getiren MP3’ü bulmuştur. 
  • Daha çok Fransızlarla özdeşleşen akordeon ve ağız armonikası, 1822 yılında Christian Friedrich Ludwig tarafından icat edildi. 
  • Ofislerin vazgeçilmezi delgeç, Matthias Theel tarafından 1886’da bulundu. 
  • İlk benzinle çalışan otomobil, Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edildi. 
  • İlk aspirin, ünlü kimyager Felix Hoffmann tarafından bulundu. 
  • Müzik alanında bir diğer icat, Emile Berliner tarafından gramofonun bulunmasıdır.
  • İlk röntgen cihazı Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen tarafından bulundu. 
  • İlk kontak lensler, ilk iki tekerlekli bisiklet, ilk bilgisayar, ilk faks cihası, cep saati, LCD ekran, walkman, insülin, kitap basımı ve sayısız buluşun sahibi Almanlar bu konuda dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır. 

Almanya’da otobanda yakıtınızın bitmesi yasaktır.

Yasak olmasa da, sürücülerin sadece acil durumlarda otoyolda durmasına izin verilir ve boş bir benzin deposuna sahip olmak yasaktır. Sürücüler para cezasına çarptırılabilir ve ayrıca ehliyetleri altı aya kadar askıya alınabilir. Karayolu sisteminde yürümek veya koşmak da yasa dışıdır ve yaklaşık 90 Euro para cezası ile cezalandırılır.

You may also like

İster Yorum Yap İster Soru Sor:)