1 ) Letonya; bir Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen nüfusu oldukça düşüktür. Yaklaşık 2.5 milyon olan nüfusun büyük çoğunluğunu yaşlı nüfus oluşturmaktadır. Bu nedenle emeklilik yaşı Letonya’da 67’den 62’ye çekilmiştir. Emeklilik sonrasında alacağınız emekli maaşı ise asgari ücretin 3 katı ile 7 katı arasında değişiyor.
2 ) 2018 yılında dünya genelinde internet hızları sıralamasında Letonya sahip olduğu internet hızı ile 5. sırada yer almıştır. Yüzölçümü küçük olduğu için Teknoloji Bakanlığı tarafından alt yapı çalışmalarına önem verilmiş ve fiber hatlar ülkenin neredeyse her bölgesine döşenmiştir. Avrupa’nın en hızlı dijitalleşen ülkelerinden biridir. Tallinn’e gittiğinizde teknoloji şirketlerinin yüksek katlı binalarını görebilirsiniz.
3 ) Yeşil alan oranı toplam yüz ölçümüne oranı yüzde 49.8 olan Letonya bu özelliği ile Avrupa Birliği ülkeleri içinde en fazla doğal ve yeşil alana sahip ülkelerden biridir. Ama bu konuda Ukrayna’yı tek geçerim. Letonya doğal kaynaklar bakımından da oldukça zengindir. Yaklaşık 12 bin tane nehir, 3 bin kadar da küçük göl ve gölet yer almaktadır.
4 ) İskandinav ülkelerindeki kadınların en uzun kadınlar olduğunu genel bilgi olarak bilsek de aslında bu rekor Letonya’nın elinde. Dünyanın en uzun kadınlarına sahip olan Letonya bu alanda uzun yıllardır unvanı elinde bulundurmaktadır. Ben buna canlı şahit oldum. Hiç kısa kadın görmedim diyebilirim. Rus kökenli bir ırktan gelmiş olmaları da bu konuda etkili olmuş ve bacak uzunluğu 134 cm olan kadınları ile ünlenmişler.
5) 1952 doğumlu Uljana Semjonova 210 cm boyu ile Dünyanın en uzun kadın basketbolcusu olarak tarihe geçmiş.
6 ) Letonya’nın diğer özelliklerinden biri de sahip olduğu 2.5 milyonluk nüfusun 3’te 1’inin başkent Riga’da yaşıyor olmasıdır. Bunun sebebi de başkent Riga’nın, diğer şehirlere göre çok daha büyük bir şehir olması ve gelişme düzeyi bakımından da diğer şehirlerin çok üzerinde yer aldığı için halkın üçte biri Riga’da yaşamayı tercih etmektedir.
7 ) Leton’ların milli içeceği Black Balsam isimli 24 farklı bitkinin karıştırılmasıyla elde edilen ve çok etkili tıbbi bir ilaç özelliğine sahip olan içkisidir. Soğuk kış aylarında ilaç olarak da kullanılan bu içecek serin yaz akşamlarında ise alkollü bir içecek olarak tercih ediliyor.
8) Yaklaşık olarak 100 yıldır düzenlenen dünyanın en büyük dans festivali de Letonya’da. Dünyanın her yerinden dansçıların katıldığı bu festival oldukça renkli anlara sahip oluyor. Başkent Riga’da düzenlenen festival süresince hükümet tarafından ücretsiz içkiler dağıtılıyor, gün boyunca etkinlikler ve dans gösterileri düzenleniyor, gece ise film seansları ve danslarla eğlence doruk noktasına çıkıyor.
Letonya Dans Festivali
9) Nüfus bakımından küçük ülkelerden biri olmasına karşın en fazla mankene sahip ülkeler sıralamasında 2. Sıra da yer alan Letonya, bu özelliği ile Leton ırkının genetik olarak bir çok milletten ve ırktan farklı özelliklere sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Dünya güzellik yarışmalarında şimdiye kadar 14 güzellik kraliçesi çıkarmış olmaları da güzelliklerini kanıtlıyor
10) Avrupa Birliği ülkeleri içindeki en yüksek televizyon kulesi…
1989 Riga Radyo ve TV Kulesi 368 metre yüksekliğinde. Aslında 1969 yılında yapılan Almanya’daki Berlin Televizyon Kulesi ile tam olarak aynı yükseklikte. Her iki kule de Avrupa Birliği’ndeki en yüksek kule unvanı için yarışıyor. Ancak, ısı dalgalarıyla beraber kulelerin metal direkleri genişledikçe Riga TV kulesi beton olan Alman kulesini yaklaşık 3 santimetre geçiyor.
11) Ülkenin %55’i ormanlarla kaplı, Riga halkının alışveriş yapmayı sevdiği pazar yerlerinin birçok tezgahı sonbaharda orman mantarları, ilkbaharda orman meyveleriyle kaplanıyor. Deniz ürünleri yüzlerce yıldır birçok nehirde veya Baltık Denizi kıyılarında avlandığı için Letonya mutfağının büyük bir bölümünü oluşturuyor.
12) Letonya Cumhuriyeti, Avrupa’nın en fazla orman ürünü ve makine ihraç eden ülkelerinden biridir.
13) Avrupa kıtasının en uzun kumsalına (Jürmala Kumsalı) sahip olan Letonya’ya her yıl 4 milyondan fazla turist geliyor.
14) Riga’da yer alan Merkezi Pazar, Avrupa’nın en büyük pazarlarından biridir. Bizdeki pazarlardan bile büyük.
15) Jean kumaşın mucidi bir Leton
1831 Riga doğumlu terzi Jākobs Jufess 1854’te Amerika’ya göç eder. Orada Jacob W. Davis adını alır ve kendi terzi dükkanını açar. 1870’te bir kadın, oduncu olan eşi için sağlam bir pantalon dikmesini ister Jakob’dan. O da ilk jean kumaş pantalonu yaratır. Daha sonra bu kumaşa ve pantalonlara talep artınca patent başvurusu yapmaya karar verir. Finansörü olarak Levi Strauss ile beraber Jacob W. Davis and Levi Strauss and Company adı ile patenti alırlar. Bugün hepimizin giydiği bu jean pantalonlar da bir Leton’un icadı olmuş olur.
16) Avrupa’nın en geniş şelalesi
Venta Şelalesi (Ventas Rumba) yüksek bir şelale değil fakat genişlik olarak Avrupa’nın en geniş şelalesi Tam 240 metre genişliğe sahip.
17) Vikinglerin baş belası Letonlar
Vikingler Avrupa ülkelerine yaptıkları akınlar ve yağmalamalar ile ünlüdürler. Korkusuz ve vahşi olarak tanınırlar ama Letonlardan (Özellikle de Kurşiler’den) çekinirlerdi. Bir kaç kez Letonya’ya akın yaptılar ama genelde hezimete uğradılar. Hatta Letonlar Vikingler’e akın yapıp şehirlerini yakmışlardır. Bazı Viking tapınaklarının duvarlarında “Tanrı bizi Kurşiler’den korusun” yazdığı da söylenir.
18) Letonya’da enerji içecekleri satın almak için 18 yaşından büyük olmalısınız.
19) Friedrich Wilhelm Ostwald, 1909 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan tek Letonyalı’dır. Kendisi fiziksel kimyanın kurucusudur.